Ne e milă de refugiați, vrem să-i ajutăm, dar nu avem bani: România cere ajutorul Europei, în criza de la graniță

de: Mădălina Bahrim
22 04. 2022

De când a izbucnit războiul în Ucraina, țara noastră a fost tranzitată de sute de mii de refugiați, oameni care au fugit din calea războiului. Dintre aceștia, câteva zeci de mii au ales să rămână o perioadă mai lungă în România, restul optând pentru alte destinații, acolo unde au rude sau prieteni.

Amintim faptul că agențiile de presă internaționale vorbesc despre un număr uriaș de cetățeni ucraineni care au fugit din țara lor, în încercarea disperată de a-și salva viața. Ar fi vorba, concret, de aproximativ patru milioane de refugiați care au ajuns în diverse țări europene și care au nevoie de sprijin pentru a trece peste cel mai greu moment din viața lor.

În acest context, pe bugetul nostru național se pune o presiune financiară imensă. În contextul multiplelor crize, cheltuielile statului au crescut considerabil în ultimele luni, pe fondul măsurilor de sprijin adoptate de Guvern, pentru a diminua impactul scumpirilor de pe umerii cetățenilor.

Prin urmare, avem nevoie de ajutor european pentru a face față crizei refugiaților, deoarece găzduirea, hrănirea și integrarea acestor oameni în societate costă bani și resurse.

Nu suntem singurii în această situație. Toate țările din regiune au aceeași problemă

Așa se face că, România și alte opt state care se confruntă cu aceleași provocări, vor solicita ajutor financiar de la Comisia Europeană.

Țările care solicită sprijin financiar de la Executivul comunitar sunt Republica Cehă, Polonia, Slovacia, Bulgaria, Ungaria, România, Letonia, Lituania şi Estonia.

Aceste nouă țări din regiune „au convenit asupra a 14 măsuri pe care le vor prezenta împreună pentru a angaja un dialog cu Comisia Europeană privind modificarea regulilor în vigoare”, a explicat, joi, vicepremierul ceh Ivan Bartos.

„Suntem ferm convinşi că nu va fi suficientă flexibilizarea politicii de coeziune. Trebuie să cerem şi finanţare suplimentară pentru statele membre care primesc un număr mare de refugiaţi din Ucraina”, a adăugat Bartos.